Het energieverbruik van de stad Nijmegen is in 2012 verder gedaald. Ten opzichte van het jaar 2011 daalde het verbruik met 3,12%. Ten opzichte van 2008 is het stedelijke verbruik zelfs met 7,36% gedaald. Nijmegen ligt daarmee goed op schema om de doelstelling Nijmegen Energieneutraal in 2045 te bereiken.

De gegevens die het gas- en elektriciteitsverbruik van alle Nijmeegse aansluitingen omvatten zijn afkomstig van netbeheerder Liander en van NXP Semiconductors (die de elektriciteit niet via Liander betrekt, maar rechtstreeks uit het hoogspanningsnet).

De daling van het gasverbruik is sterker dan die van het elektriciteitsverbruik. De daling van het gasverbruik wordt bij huishoudens vooral veroorzaakt door energiemaatregelen, zoals de verdergaande introductie van HR-ketels, isolatie van woningen en andere besparingsmaatregelen. Voor bedrijven is het moeilijker om aan te geven wat de oorzaak is van de daling. Deze kan deels ook veroorzaakt worden door de economische recessie. Wel is bekend dat er ook veel bedrijven zijn die besparingsmaatregelen treffen op het gasverbruik of overschakelen van gas op duurzame warmtebronnen als Koude Warmte Opslag (KWO). Verder handhaaft de gemeente Nijmegen actief de Wet Milieubeheer, want bedrijven zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te treffen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend.

Via deze link vindt u de energiecijfers van de stad Nijmegen over de periode 2008 t/m 2012.