Een feest voor iedereen? Dan helpen roetveegpieten de Sint.

“Sinterklaas is nog niet in het land of zwarte mensen worden voor zwarte piet uitgescholden. Voor heel veel zwarte mensen, grote mensen en kinderen, is het helemaal geen feest. We kunnen bijna niet vrolijk zijn.” vertelde Gerda aan Pino. Dat was in 1987, in een aflevering van Sesamstraat. 32 jaar geleden.

Zwarte piet is een symbool dat stamt uit het slavernijverleden. Het uiterlijk van zwarte piet is niet los te zien van deze gewelddadige periode in de Nederlandse geschiedenis. Zwarte piet is daarmee een pijnlijk voorbeeld van racisme en discriminatie, die mensen van kleur nog dagelijks in Nederland meemaken. Op school, op het werk en op straat.

Begin september 2019 maakte de NTR bekend dat Sinterklaas vanaf dit jaar alleen nog vergezeld wordt door roetveegpieten en dat de officiële intocht afscheid neemt van zwarte piet. Veel lokale Sint-intochten volgen dit voorbeeld. Deze verandering is het resultaat van veel gesprekken, acties en discussie. Door Gerda van Sesamstraat, maar ook door activisten, ouders en organisaties.

In Nijmegen zal Sinterklaas tijdens de intocht helaas nog wel begeleid worden door zwarte pieten, ondanks dat een deel van de pieten dit jaar roetvegen zal hebben. Een eerste stap, maar echte verandering vraagt meer aanpassing. We zien wel dat op veel Nijmeegse scholen, bij de intocht in Lent en op andere plaatsen in Nijmegen alleen roetveegpieten zullen verschijnen.

Over zwarte piet, over de pijnlijke verwijzingen naar slavernij, over racisme en discriminatie, en over de impact die dit heeft op mensen in onze samenleving moeten we wat ons betreft het gesprek voeren. Het is belangrijk dat scholen, de politiek, en andere organisaties dit gesprek faciliteren.

Want alleen als we hierover met elkaar praten ontstaat er bewustwording. En verandering.

Sinterklaas is een feest voor iedereen. Dat betekent een feest zonder uitsluiting, zonder discriminatie en zonder racisme. Een sinterklaasfeest voor alle kinderen. Een sinterklaasfeest met roetveegpieten. Een feest waar iedereen in Nederland vrolijk bij kan zijn.

GroenLinks Nijmegen