Om klimaatverandering te bestrijden zal er veel stroom opgewekt moeten worden met duurzame energie. Daarvoor wordt hard gewerkt aan Regionale Energie Strategieën (RES-sen). Het is de bedoeling dat in Nijmegen honderdduizenden zonnepanelen op daken gaan verschijnen. Daarbij is het opvallend dat op dit moment lang niet alle daken van gemeentelijke nieuwbouw volgelegd worden met panelen.

Er zijn wel redenen voor te verzinnen. Zo is de stroomprijs voor bedrijven en overheidsinstellingen erg laag, waardoor er weinig aan te verdienen valt. Daarnaast zijn er beleidstoetsen gemaakt die de duurzaamheid van een gebouw als geheel beoordelen. Daan Moerkerk: “De argumenten om overheidsdaken niet vol te leggen zijn begrijpelijk, maar lossen het klimaatprobleem niet op. Het is de taak van de overheid om een leidende rol te nemen in de oplossing van het klimaatprobleem. Daarbij hoort het goede voorbeeld geven.” De vragen van GroenLinks hebben er nu voor gezorgd dat de gemeente haar beleid gaat wijzigen en er voor gaat zorgen dat alle daken van overheidsgebouwen vol komen te liggen met zonnepanelen. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij de bestaande bouw, indien mogelijk.

“ Het is de taak van de overheid om een leidende rol te nemen in de oplossing van het klimaatprobleem. ”
Daan Moerkerk raadslid

GroenLinks stelde tevens voor om de gemeentelijke daken beschikbaar te stellen voor bewonersgroepen. Stadsgenoten kunnen zo investeren in zonnepanelen, bijvoorbeeld als ze zelf geen goed eigen dak hebben. Het college zoekt nu uit hoe dat mogelijk is. Mocht dat niet lukken dan kan in het uiterste geval het duurzaamheidsfonds ingezet worden. Dat is een gemeentelijke spaarpot voor het verduurzamen van de stad.

De gemeente maakt nu een meerjarenduurzaamheidsplan, waarin de participatie van omwonenden en de inzet van het duurzaamheidsfonds worden meegenomen. Moerkerk: “Goed nieuws voor omwonenden: zij kunnen op deze manier geld verdienen aan zonnepanelen op overheidsdaken. Het is jammer dat we er als gemeente zelf geen inkomsten uit halen, maar overheidsdaken zonder zonnepanelen kunnen echt niet meer. De urgentie van het klimaatprobleem is vele malen groter dan het sluitend maken van een gemeentelijke businesscase.”