Bibliotheek op school voor alle basisscholen in Nijmegen

De afgelopen maanden heeft de fractie van GroenLinks Nijmegen samen met veel betrokkenen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat in alle wijken van Nijmegen waar filialen gesloten zouden worden voldoende alternatieve bibliotheekfuncties in de wijk daarvoor in de plaats zou komen. Dit was geen makkelijke opgave maar het resultaat mag er zijn.

Raadslid Maurice Nooijen: “De bibliotheek en in het bijzonder de bibliotheek op school is een van de weinige voorzieningen in de stad die voor kinderen van alle rangen en standen toegankelijk is. Het is daarom ook van belang dat kinderen hun boeken gewoon in de wijk dichtbij huis kunnen blijven lenen.   Ook al sluit het wijkfiliaal van de bibliotheek. Daarom zijn we blij en trots dat bibliotheek op school zoals het er nu uitziet op alle basisscholen zal worden uitgerold.”

Ouderen en mindervaliden
Voor alle oudere en mindervalide mensen in Nijmegen is er de GRATIS service “Bibliotheek aan huis”. Een medewerker van de bibliotheek komt dan bij u langs en zorgt ervoor dat de boeken die u graag wilt gemakkelijk bij u thuis worden bezorgd. Voor meer informatie over “bibliotheek aan huis” kunt u mailen of bellen met Toke Moorman van de Bibliotheek: tmoorman@obgz.nl telefoon: 024-3274930 (Dinsdag tussen 14:00 uur en 18:00 uur).

Bibliotheek op school
De methode “bibliotheek op school” is niet slechts een paar boekenkasten in een ruimte op de school. Maar daarnaast ook internettoegang tot de volledige collectie van de bibliotheek voor de hogere klassen . Ook kunnen tijdelijke thema's en projecten  op school worden ondersteund met boeken op de school ingericht  door de bibliotheek rondom het betreffende thema of project. Alle boeken kunnen kinderen  mee naar huis nemen als ze in hun eigen tijd meer willen lezen en leren.  

Tijdelijke oplossing in wijken waar bibliotheekfilialen sluiten
Op dit moment voert de bibliotheek samen met de gemeente gesprekken met de hoofdbesturen van alle basisscholen in de stad over het realiseren van de methode “bibliotheek op school”. De signalen van de besturen zijn erg enthousiast. Op 6 basisscholen is deze nieuwe methode al van start gegaan, namelijk: Het Octaaf, De Lindenhoeve, De Bloemberg, Michiel de Ruyter, De Wingerd en De Aldenhove.
GroenLinks twijfelt er dan ook niet aan dat “bibliotheek op school” de komende tijd kan worden uitgerold over de rest van de basisscholen in de stad. Maar omdat de afspraak is dat filialen pas dicht kunnen wanneer de alternatieve functies(zoals bibliotheek op school, bibliotheek aan huis) operationeel zijn, is er een tijdelijke oplossing bedacht op de plekken waar het wijkfiliaal sluit.

Raadslid Maurice Nooijen “De scholen in de buurt van de wijkfilialen die gaan sluiten (Bottendaal en Lent) of die al gesloten zijn (Brakkenstein en Hengstdal) worden met voorrang behandeld bij de realisering van “bibliotheek op school”. En omdat sommige filialen al dicht zijn of snel dichtgaan zal er tot die tijd op scholen rondom de gesloten wijkfilialen al een tijdelijke bibliotheekfunctie op school zijn ingericht. De toegang tot de bibliotheek in de wijk blijft op deze manier ononderbroken beschikbaar voor alle kinderen in de wijk. En dat is precies wat GroenLinks wil. Vrije en laagdrempelige toegang tot kennis is immers van belang voor elk kind dat graag in zijn of haar eigen toekomst investeert.”