De huidige contracten met zorgorganisaties lopen af. Daarom staan we als gemeente - en als GroenLinks - voor een keuze. Welke richting gaan we op met de zorg en ondersteuning?

Wij willen dat:  

  • De zorg en ondersteuning kwalitatief hoogwaardig zijn
  • Cliënten zelf regie hebben op hun zorg
  • Er vertrouwen gegeven wordt aan professionals
  • Zorg en welzijn goed verbonden worden
  • Toegang tot zorg laagdrempelig is
  • Cliënten keuzevrijheid hebben
  • Belang van de cliënt staat voorop
  • Ondersteunen direct in de leefomgeving cliënt

Als het over zorg gaat, moet de overheid de baas zijn

We kunnen dit op twee manieren organiseren: of we doen het zelf (inbesteden) of we laten het doen door anderen (uitbesteden/aanbesteden). Als GroenLinks vinden we dat de zorg een taak is voor de overheid. Marktwerking hoort daar niet in thuis. Wij willen dat de overheid direct invloed heeft op zorg en ondersteuning, zodat we bijvoorbeeld kunnen controleren op kwaliteit. We willen dus dat de gemeente zoveel mogelijk grip houdt op de zorg.

Ook als het systeem het ons moeilijk maakt

Helaas blijkt dat inbesteden, het volledig zelf doen, ons in het huidige systeem van wet- en regelgeving vrijwel onmogelijk gemaakt wordt. Dit is het gevolg van de neoliberale koers van de landelijke overheid. Die zorgt ervoor dat we moeten aantonen dat we het zelf - als gemeente - kwalitatief beter, efficiënter en goedkoper kunnen dan de marktpartijen. De marktwerking zit dus - en daar zijn we echt niet blij mee - ingebakken in het systeem. Los van de vraag of we dat kunnen aantonen, zijn we dan de komende jaren verwikkeld in rechtszaken die marktpartijen en zorgorganisaties tegen ons aanspannen, omdat zij vinden dat wij het níet beter kunnen.

Daarom zijn we kritisch op de onvermijdbare aanbesteding

Het college heeft daarom een weg uitgestippeld naar aanbesteding. Die aanbesteding houden wij heel kritisch tegen het licht. We gaan er de marktwerking als het ware uitfilteren. De hamvraag is namelijk: hoe krijgen we de beste zorg en ondersteuning voor onze inwoners. Kunnen we met een aanbesteding ook onze doelen bereiken op het gebied van goede zorg en ondersteuning in Nijmegen. En onze grootste zorg: kunnen we bij een aanbesteding marktwerking buiten de deur houden?

En gaan we marktwerking tegen

Raadslid Cilia Daemen stelde daarom de volgende vragen aan het college:

  • Kunnen we in een aanbesteding ervoor zorgen dat we marktwerking tegengaan? Grenzen aan lonen van directeurs, niet selecteren op prijs maar op kwaliteit, geen winstoogmerk etc.
  • Kunnen we dezelfde kwaliteit verwachten in een aanbesteding?
  • Kunnen we voorwaarden stellen aan cliëntparticipatie en de keuzevrijheid van cliënten?
  • Houden we als gemeente voldoende sturing op wat er gebeurt door de zorgorganisaties? En dan met name de toegankelijkheid van de zorg.
  • Zijn er evaluaties ingebouwd in de aanbesteding en hoeveel invloed heeft de gemeenteraad daarop?

Wethouder Grete Visser gaf in haar antwoorden aan dat we aanbesteding en marktwerking niet moeten verwarren. Juist excessief belonen van bestuurders en winst maken met zorggeld gaan we via de voorwaarden bij deze aanbesteding voorkomen. Ook onze eisen aan kwaliteit en cliëntenparticipatie zijn stevig verankerd in de voorwaarden. De gemeenteraad kan bijsturen op basis van tussentijdse evaluaties en rapporten. Zo houden we grip op de zorg en ondersteuning.

Het college heeft onze zorgen over aanbesteding weggenomen. We kunnen onze doelen bereiken en marktwerking buiten de deur houden, zelfs wanneer we zorg en ondersteuning regelen via een aanbesteding.

We zouden GroenLinks niet zijn als we niet kritisch blijven en ook de komende jaren blijven volgen of zorg en ondersteuning wordt uitgevoerd zoals we dat nu voor ons zien.