De Denktank Nieuwe Economie leest en bespreekt boeken van vooraanstaande denkers over een nieuwe economie. Wij geloven dat een nieuwe economie mogelijk is, één die meer in lijn is met de GroenLinkse waarden van solidariteit en duurzaamheid. Op 7 april bespreken we ‘Limitarisme. Pleidooi tegen extreme rijkdom’ van Ingrid Robeyns.
Het huidige economische systeem geeft geen antwoord op de vele ecologische en sociale crisissen. We moeten anders gaan denken over economie. Onze Denktank Nieuwe Economie is daar al druk mee bezig.
We focussen deze keer op het fenomeen van extreme rijkdom. Maar dan wel gecombineerd met een filosofisch-kritische blik, die ons uitnodigt om zelf onze waarden omtrent extreme rijkdom tegen het licht te houden. Prof. Dr. Ingrid Robeyns onderzoekt dit thema sedert vele jaren en is verbonden aan de London School of Ecnomics en de Universiteit van Utrecht. Dit boek past helemaal bij het gesprek over waarden dat we nu - binnen en buiten onze partijen - aan het voeren zijn. Het boek ik opgedragen aan al die mensen, wereldwijd, die zich klein en groot inzetten voor een rechtvaardigere wereld. En dat zijn wij dus ook 😊
Informatie over het boek
De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Een kleine groep superrijken wordt steeds rijker terwijl de afstand met de mensen zonder noemenswaardig vermogen steeds groter wordt. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Extreme rijkdom vormt een gevaar voor de democratie en staat een duurzame toekomst in de weg. Bovendien is rijkdom zelden een persoonlijke verdienste, eerder een kwestie van geluk.
In dit vlammende betoog doet Robeyns de argumenten voor het limitarisme uit de doeken, en schetst ze hoe het er in de praktijk uit zou zien. We moeten toe naar een systeem waarin de sterkste schouders daadwerkelijk de zwaarste lasten dragen en ongelijkheden ingeperkt worden. Het overtollige geld van de superrijken kan mens en samenleving veel goeds opleveren. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van, ook de superrijken zelf.
‘Een krachtig betoog voor het idee dat er een limiet gesteld moet worden aan de hoeveelheid rijkdom die een individu kan vergaren. Een must-read!’ Thomas Piketty
‘Een broodnodig manifest.’ Lea Ypi
‘Neemt je mee in een van de meest belangrijke debatten van deze tijd. Lees dit boek.’ Kate Raworth
De Denktank bespreekt het boek op maandag 7 april tussen 20:00 en 22:00 in Stadhuis te Nijmegen.
Bij de bespreking komen in elk geval de volgende vragen aan bod:
- Wat spreekt je aan in het boek en wat minder?
- Waar kun je zelf wat mee?
- Wat wil je de politiek of anderen meegeven naar aanleiding van het boek?
Wil je hierbij zijn, meld je dan uiterlijk 31 maart 2025 aan via: denktanknieuweeconomie@groenlinksnijmegen.nl. Dan kan een passende ruimte gereserveerd worden.