Marieke Smit

Fractievolger

Mijn naam is Marieke Smit. Ik ben 32 jaar oud en werk als mentor en begeleider van de alleenstaande minderjarigen in het Asielzoekerscentrum in Grave. Ik woon samen met mijn twee katten in het Waterkwartier.

Afgelopen 4 jaar heb ik mij als fractievolger kunnen bekwamen in het politieke werk. Het allermooiste aan de gemeentelijke politiek vind ik het direct meepraten over de inrichting van onze stad en bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving met gelijke kansen, ongeacht wie je bent, of waar je vandaan komt.
In eerste instantie heb ik dit vooral gedaan op de portefeuilles vluchtelingen, mensenrechten en veiligheid.
Het meest trots ben ik op de motie die ik heb geschreven voor de bed, bad en brood opvang voor ongedocumenteerde vluchtelingen. In deze motie onderstrepen we dat niemand in Nijmegen op straat hoeft te slapen, ongeacht of je nu wel of niet de juiste papieren hebt .

Hiernaast heb ik me afgelopen jaren ingezet op het gebied van ruimtelijke ordening. Naast mijn baan in de hulpverlening heb ik sociale geografie gestudeerd. De interactie tussen mensen en hun leefomgeving fascineert me en ik zie het als grote uitdaging om de complexiteit van grote en langdurige projecten goed te begrijpen. En juist in deze hardere portefeuilles onze groene en sociale idealen uit te dragen en een betaalbare en duurzame leefomgeving mogelijk te maken voor alle Nijmegenaren.

De invulling van mijn raadswerk kenmerkt zich vooral door mijn verbondenheid met de stad en haar mensen. Ik vind het erg belangrijk om in contact te staan met wat er speelt en probeer mijn raadswerk zoveel mogelijk buiten het stadhuis te doen. Als er iets gaande is, zorg ik dat ik ter plekke ben. Of dit nou op Lesbos is of in het wijkcentrum of door een stage bij de politie.
Door mijn werk in de hulpverlening, contact met buren in Oud-West en opgroeien in een omgeving waar studeren of een goede gezondheid verre vanzelfsprekend zijn, geloof ik dat ik Nijmegenaren kan vertegenwoordigen die zich door de politiek vaak niet gehoord voelen.

Ten slotte is andere eigenschap die mijn raadswerk typeert is lef. Lef om onconventionele onderwerpen aan te snijden, grenzen op te zoeken en buiten de gebaande paden te kijken, bijvoorbeeld door een initiatiefvoorstel over geanonimiseerd solliciteren, een mensenrechtenreis naar Finland of me op te werpen voor moeilijk interview met Pownews.

Ik kijk er erg naar uit om deze eigenschappen in te zetten als raadslid om Nijmegen komende jaren nog progressiever, groener en socialer te maken.