bloemerstraat
De Bloemerstraat in de richting van Plein 44

PARK[ing] Day in de Bloemerstraat

Op zaterdag 9 juni organiseerden bewoners, ondernemers en kunstenaars de Nijmeegse Bloemerstraat voor een dag tot 'PARK[ing] Day'. Eenmalig werden de parkeerplaatsen in de straat omgetoverd tot mini-parkjes met activiteiten. Raadsleden Cherelle de Leeuw en Joep Bos-Coenraad vonden dat een mooi idee en gingen op bezoek.

lees verder onder de afbeeldingen

Een krijtbord met daarop het dagprogramma aan het begin van de Bloemerstraat
Cherelle de Leeuw naast het PARK[ing] Day programma

Een opvallende straat

De Bloemerstraat is een opvallende straat in het centrum van Nijmegen. De straat vervult logistiek een belangrijke rol voor de stad. Het is de kortste route van Station Nijmegen naar Plein 44 voor voetgangers en fietser, maar het is ook de aorta van het gemotoriseerde verkeer naar het stadscentrum. Bussen rijden er af en aan, en ook auto’s en motoren zijn er erg aanwezig, dit was overigens wel de meest gehoorde klacht tijdens onze gesprekken. Hoewel de verkeerssituatie volgens iedereen de afgelopen jaren is verbeterd, is de sfeer er nog altijd te onrustig en wordt er gevreesd voor ongelukken tussen auto’s en fietsers of voetgangers. Ouders met kinderen mijden de straat vanwege de onoverzichtelijke verkeerssituatie. Ook blijkt er een groot tekort aan fietsenstallingen, zowel bezoekers als studenten wonend in de vele appartementen boven de winkels hebben daar last van. Ook spreken sommige bewoners en ondernemers over overlast van drugsdealers die niet eens de moeite blijken te nemen om geheimzinnig te werk te gaan.

Op de stoep van de Bloemerstraat zijn de parkeerplaatsen tijdelijk in gebruik voor bandjes en workshops
Parkeerplaatsen werden tijdelijk parkjes met activiteiten

Hip en gedurfd

Een aantal jaar geleden had de straat nog vooral het imago als shoarmaboulevard, waar stappend Nijmegen nog een hapje döner of falafel scoorde alvorens huiswaarts te keren. Maar de straat is nu zoveel meer dan dat!

De straat is “hip” en durft een beetje te schuren met wat we gewend zijn. Misschien komt dat gevoel wel door het café De Plak met de mooie rebelse ideologische uitingen, en die uitstraling wordt versterkt door de erotische winkel Christine Le Duc en tattooshop Flowinkstudio iets verderop in de straat. Tekenend zijn verder een aantal kroegen, enkele mediterraanse restaurantjes, de doe-het-zelf winkel Boutje van Woutje, en de gezellige Bierhoeder gevuld met speciaalbiertjes. Wat komen daarvan tegenwoordig toch veel lekkere biertjes uit Nijmegen!

Een gedekte tafel bij de workshop 'masturberen kun je leren' van Christine Le Duc
Workshop 'Masturberen kun je leren' bij Christine Le Duc

Mooie ontwikkelingen

Nieuw in de straat zijn ook de hippe wijnbar Lebowski en de bewuste huiskamer van Bhalu, waar het lichaam wordt verzorgd met yoga en goed eten. De komst van nieuwe ondernemers in de Bloemerstraat straalt ook af op de rest van de straat. De interesse in panden die vrijkomen is groter dan ooit en de sfeer in de straat wordt steeds levendiger. Bijna alle ondernemers uit de straat hebben regelmatig contact met elkaar en met de bewoners van de straat. Samen maken ze deze straat steeds mooier.

Iemand die deze straat ook mooier maakt is bewoner en kunstenaar Vincent. Tussen de livemuziek, spelletjes en yoga-workshops laat hij jeugdige bezoekers in zijn workshop “space painting” zien hoe ze met wat mooie trucs hele gave tekeningen kunnen maken met zijn spuitpussen.

Wist je dat Vincent ook de maker is van de spongebob-tekening in de doorgang naar het Zes Huizenhof? Hij vertelde ons het hele verhaal achter die tekening. Ieder personage en ieder gebouw staat ergens voor, en met zijn verhaal achter de tekening weet hij de Bloemerstraat aardig samen te vatten.

Trots

Samenvattend waren Cherelle en Joep erg blij met de PARK[ing] Day in de Bloemerstraat. Wat ziet het trottoir er prachtig ruimtelijk uit met al het (tijdelijke) groen en zonder alle geparkeerde auto’s, en wat is het tof om te zien hoe de ondernemers samenwerken om de straat nog aantrekkelijker te maken!

De Bloemerstraat is een straat met lef. Een straat die zich heeft ontwikkeld van een wat louche snelweg naar het centrum, tot enorm diverse straat met een soms wat Rotterdams intens cultureel sfeertje. Nu de bussen uit de Burchtstraat zullen verdwijnen zal ook de Bloemerstraat wat rustiger worden, maar wat zouden we graag zien dat de motoren en auto’s er ook wat rustiger en minder vaak zouden rijden. En die parkeerplekken; we hebben niemand kunnen vinden die een handvol parkeerplaatsen in deze straat een betere bestemming vond dan een groenere straat waar ook meer ruimte is voor cultuur en gezelligheid. Misschien moesten die ook maar eens op de schop?

Maar het gevoel dat overheerst is levendigheid en samenwerking. De ondernemers uit deze straat maken de stad mooier en dat is iets om trots op te zijn.