GroenLinks zet vraagtekens bij nieuwbouwplannen Margriet-terrein in Oost

De fractie van GroenLinks is kritisch op de nieuwbouwplannen die projectontwikkelaar Klok vorige week heeft gepresenteerd voor het terrein van voormalig verpleeghuis Margriet in Nijmegen-Oost. Het lijkt er op dat het terrein massaal bebouwd wordt, er weinig groen overblijft (terwijl het verpleeghuis een riante binnentuin heeft) en bovendien de monumentale gevel gesloopt dreigt te worden.

GroenLinks is bang dat dit een typisch voorbeeld wordt hoe een projectontwikkelaar zich door de bouwcrisis denkt te slaan: zoveel mogelijk woningen op een stukje grond bouwen en onvoldoende investeren in de openbare ruimte en de cultuurhistorie van het gebied. GroenLinks vindt het belangrijk dat een bouwplan niet alleen prettig moet zijn voor de portemonnee van de ontwikkelaar maar ook een aanwinst moet zijn voor Nijmegen. Niet alleen voor nu, maar ook over vijftig jaar moeten we met plezier door dit stuk van Nijmegen kunnen lopen. Over de invulling van het terrein van Margriet wordt al jaren gesproken. Liever nog wat langer in gesprek en een goed plan, dan nu snel een minder goed plan realiseren, is het standpunt van de partij.

Raadsleden Pepijn Boekhorst en Noël Vergunst gaan de komende weken met alle betrokken partijen in gesprek om informatie in te winnen en te kijken of er vanuit de gemeente aanvullende actie nodig is. Ook zullen zij de projectontwikkelaar uitnodigen voor een excursie naar het geslaagde bouwproject Volksbelang waar de historische voorgevel van 140 woningen is blijven staan. De partij hoopt daarmee de ontwikkelaar te overtuigen dat behoud van monumentale elementen mogelijk en waardevermeerderend is.