Zet in op minder lichtvervuiling

Is de felle verlichting van nieuwe gebouwen zoals de Handelskade wel echt nodig? En kan de gemeente andere regels opstellen zodat dit in de toekomst voorkomen wordt? Die vragen heeft de fractie van GroenLinks gesteld aan het college van B&W, nadat enkele bewoners de partij benaderden over lichtvervuiling. Fractielid Daan Moerkerk: “Het is begrijpelijk dat er vanuit veiligheidsoogpunt goede verlichting is op de Handelskade, maar we begrijpen ook bewoners die zeggen dat dit teveel van het goede is. Een gematigder verlichting was hier op zijn plaats geweest.”

Kort geleden beklaagden bewoners van Plein 44 en de Ganzenheuvel zich over lichtvervuiling die afkomstig is van de Handelskade. Op basis daarvan stuurde GroenLinks bewoners van de Handelskade een brief. Hierop kwamen 22 reacties, waarvan 17 bewoners te kennen gaven zich te herkennen in het probleem van teveel licht. Uitzoekwerk levert op dat de projectontwikkelaar zich aan alle regels heeft gehouden. Daarom wil GroenLinks dat de gemeente andere regels opstelt.

GroenLinks hoopt, samen met deze bewoners, dat de lichtvervuiling vermindert. Teveel licht kan namelijk zorgen voor gezondheidsklachten bij mensen en onnatuurlijk gedrag van dieren. Moerkerk: “Laten we ervoor zorgen dat de prachtige, subtiel verlichte Stevenskerk in het oog blijft springen en niet een strook verlichting langs nieuwe woongebouwen.