Grote vraagtekens bij 280.000 vrachtwagens door Nijmegen-West

De fractie van GroenLinks wil opheldering over het voornemen om vanaf 2020 dagelijks 78 extra vrachtwagens over bedrijventerrein TPN-West te laten rijden, om het zand van de Beuningse plas te vervoeren naar binnenvaartschepen aan het Maas-Waal kanaal. In schriftelijke vragen aan het Nijmeegse college van B&W laat de partij weten dat 280.000 vrachtwagens niet passen bij een duurzame, innovatie Europese groene hoofdstad.

Fractievoorzitter Pepijn Boekhorst: “De luchtkwaliteit in Nijmegen-West wordt met al deze vrachtwagens fors aangetast. Wij willen tot het uiterste gaan om tot een duurzaam alternatief te komen zoals een buizensysteem of een transportband.”

In de schriftelijke vragen wil de partij weten waarom alternatieven voor het vrachtverkeer zijn afgewezen of als ‘te kostbaar’ worden beschouwd. Ook wil de GroenLinks weten of bedrijvenvereniging TPN-West, bewonersvertegenwoordigers uit Nijmegen West, Weurt en milieugroepen over het vrachtverkeer zijn geïnformeerd en wat zij van deze oplossing vinden.

Achtergrond
Het is al jaren bekend dat het zand uit de Beuningse Plas verkocht en afgevoerd moet worden. Het goede nieuws is dat dit met binnenvaartschepen vanaf het Maas-Waalkanaal gaat gebeuren. Het slechte nieuws is dat voor de eerste (circa) 3 km gebruik gemaakt gaat worden van vrachtwagens. Volgens berekeningen zijn dit 78 vrachtwagens per dag, 16 jaar lang. In totaal zullen ruim 280.000 vrachtwagens over bedrijventerrein TPN-West in Nijmegen-West rijden.