GroenLinks wil herstel van garantieregeling voor gemeenschappelijk wonen

Aankomende woensdag ­27 september zal de gemeenteraad debatteren over het weer invoeren van de garantieregeling voor gemeenschappelijk wonen.Al sinds de jaren 80 is Nijmegen de woonverenigingenstad van Nederland. GroenLinks vindt dit een geweldig concept, mensen kunnen zelf kiezen hoe zij samen willen leven.

 

Bijvoorbeeld op basis van ideologie zoals duurzaamheid of omdat zij graag gemeenschappelijke voorzieningen of zorg willen delen. Een groot voordeel van deze constructie is dat alle bewoners zowel mede-eigenaar als zelfstandig verantwoordelijk zijn voor de financiën en het onderhoud van een woning. Er is geen inmenging van commerciële partijen of louche huisbazen.

Wij willen dan ook dat de gemeente weer garant gaat staan voor deze initiatieven, zodat deze manier van wonen voor iedereen toegankelijk is en ook mensen met een laag inkomen een woongroep op kunnen richten. Op dit moment kunnen zij bij de bank geen hypotheek krijgen, terwijl dat in het verleden met de garantieregeling wel mogelijk was. Juist omdat woonverenigingen vooral betaalbare huisvesting bieden aan mensen met een lager inkomen of jongeren die via andere wegen lastig aan een woning komen.

GroenLinks roept de gemeente op om zo snel mogelijk de woongarantie weer in te voeren zodat groepen met een collectieve woonwens kunnen wonen op een manier die bij hen past.

Wil je meepraten over dit onderwerp of heb je vragen, neem dan contact op met:

Marieke Smit of Jeanine Brummel-Ahlaloum via fractie@groenlinks.nijmegen.nl