Luchtkwaliteit moet snel beter

De luchtkwaliteit in Nijmegen moet snel verbeteren. Dat vindt GroenLinks Nijmegen. De raadsfractie vindt het niet aanvaardbaar dat Nijmegenaren gemiddeld 420 dagen korter leven door luchtvervuiling. GroenLinks roept het stadsbestuur daarom op snel met concrete voorstellen te komen.

 

De slechte luchtkwaliteit in Gelderland blijkt uit het onderzoek Lucht op de kaart 2017 van GGD Gelderland Midden dat deze week uitkwam. Luchtvervuiling leidt tot allerlei gezondheidsklachten bij de inwoners van de provincie, zoals longkanker, chronische bronchitis bij volwassenen en een te laag geboortegewicht bij baby´s. Ook de economisch schade is enorm: luchtverontreiniging veroorzaakt 5 procent van alle verzuimdagen. Nijmegen heeft de meest vervuilde lucht van Gelderland, volgens het onderzoek van de GGD.

Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks: “We weten dat Nijmegen goede maatregelen neemt om de luchtkwaliteit te verbeteren. We hebben het schoonste busvervoer van Nederland, we investeren in fietsverkeer we hebben een ambitieuze lokale roetnorm. Maar het gaat ons niet vlug genoeg. GroenLinks wil de luchtkwaliteit snel zien verbeteren, in het belang van de gezondheid van alle inwoners.”

Bij de bespreking van de lokale roetnorm in de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders aangekondigd een milieuzone voor onze stad te bestuderen en met een uitvoeringsplan te komen. GroenLinks wil nu weten wanneer dat stuk naar de Raad komt.

Jos Reinhoudt: “In andere steden lijkt een milieuzone in de binnenstad goed te werken. Wellicht kan dat in Nijmegen ook. We verwachten in ieder geval maatregelen voor het verminderen van vervuiling door dieselmotoren, scooters en de scheepvaart op de Waal. Overigens kunnen bewoners van Nijmegen zelf ook flink bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door de auto te laten staan en te gaan fietsen. Of door alleen goed droog hout te stoken in de openhaard en een roetfilter in de schoorsteen te laten aanbrengen.”