Nijmegen vergroent havengelden

Milieuvriendelijke schepen die in Nijmegen aanmeren krijgen 15 procent korting op de havengelden. Dat staat in het belastingvoorstel dat woensdag in de gemeenteraad besproken wordt. GroenLinks is blij dat schone schepen vanaf volgend jaar minder hoeven te betalen. Deze vergroening van de havengelden is het gevolg van een oproep van de GroenLinks-fractie in de Nijmeegse gemeenteraad.

De motie ‘Schoon schip maken’ werd in november 2014 raadsbreed gesteund. Daarmee kreeg de college de opdracht om schepen die minder fijnstof of CO2 uitstoten te bevoordelen boven vervuilende vaartuigen. Dat is nu dus vertaald in een aanpassing van de liggelden.

In andere steden wordt gewerkt aan vergelijkbare plannen, zoals in Rotterdam en Utrecht. Raadslid Jos Reinhoudt van GroenLinks: “Door zijn ligging aan de drukst bevaren rivier van Europa heeft Nijmegen een bijzondere verantwoordelijkheid. Het scheepvaartverkeer is bovendien een belangrijke bron van fijnstof en CO2: op emissiekaarten zijn de grote rivieren goed te herkennen. Daarom is het goed dat de binnenvaart gestimuleerd wordt schoner te gaan werken. Nijmegen heeft de ambitie om in 2018 de titel European Green Capital binnen te slepen, en deze vergroening van de belastingen past daar uitstekend in.”