Jesse Klaver in Nijmegen – een verslag

Het moet anders in Nederland! Met visie, passie en gedrevenheid sprak GroenLinks-voorman Jesse Klaver woensdagavond in Lux. Jesse wil Nederland veranderen en de aanval openen op de status quo in Den Haag. 

Hier staat Jesse voor

Volgens Jesse wordt alles wat speelt in de samenleving gereduceerd tot een economische en financiële rekensom. Dit moet anders en we moeten handelen vanuit onze kernwaarden: “Rechtvaardigheid, duurzaamheid en compassie zijn belangrijker dan economische groei.” Het maatschappelijke debat wordt volgens Jesse gedomineerd door het economisme. “Jarenlang is de koers in Nederland bepaald op basis van technocratische financiële dogma’s. Nu is de tijd om te veranderen. Ik voel overal in de maatschappij dat er stromingen ontstaan van mensen die het anders willen.”

Als voorbeeld noemt Jesse het Volkswagen-debacle waarbij GroenLinks hard wil optreden. Als duidelijk wordt dat Volkswagen door fraude te weinig belasting heeft betaald, moet dat geld direct worden teruggehaald.

Nijmegen vraagt raak

In een bomvol Lux weet Jesse ruim 200 mensen bijna twee uur te boeien. Het publiek bestaat uit leden en sympathisanten van GroenLinks, maar ook kritische volgers en mensen met andere politiek kleur. Na een korte uitleg van zijn visie stelt Jesse zich open voor de zaal: Vraagt u maar!
“Hoe kijkt u aan tegen het associatieverdrag met Oekranie?”, “Wat vind je van linkse samenwerking?”, “Ik vind het moeilijk duurzaam te leven, hoe kijk jij aan tegen het maken van dagelijkse keuzes?” Vragen over de grote uitdagingen van dit moment, maar ook over de eigen leefomgeving.

De rode draad in de antwoorden is dat we Nederland moeten en kunnen veranderen. Dat begint al in het klein, door zelf het gesprek aan te gaan met vrienden, buren en familie. Maar daar hoort ook een ander soort van  politiek bedrijven bij. Vanuit onze waarden en normen. Zo hebben de bezuinigingen in de zorg de afgelopen twee jaar 65.000 banen gekost. Twee keer verlies: in de zorg komt men handen tekort en tienduizenden mensen zitten werkeloos thuis terwijl ze ook nuttig werk kunnen verrichten.

Na anderhalf uur zijn de vragen nog lang niet op en zitten veel mensen met opgestoken vinger in de zaal. De tijd is helaas wel voorbij. Hier sprak een inspirerende leider, die een duidelijk visie en koers heeft. En die GroenLinks Nijmegen zeker vaker zal uitnodigen.
 

Van Roosendaal naar het Binnenhof

Jesse Klaver werd in 1986 geboren in Roosendaal, Brabant. Zijn moeder is van Nederlands-Indische afkomst, zijn vader is Marokkaans. Jesse groeide op zonder zijn vader, in een sociale huurwoning in de wijk Westrand. Hij verliet de middelbare school met een vmbo-diploma. Daarna studeerde hij social work aan Avans Hogeschool in Den Bosch en begon hij een pre-masteropleiding politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werd Jesse voorzitter van DWARS en vervolgens voorzitter van de vakbond CNV Jongeren. In die hoedanigheid werd hij in 2009 het jongste lid ooit van de Sociaal Economische Raad (SER).

Van zijn boek ‘De Mythe van het economisme’ is net een vijfde druk verschenen. Nieuwe leden ontvangen een gratis exemplaar