Verslag bijeenkomst ‘Denk mee over de Toekomst van Nijmegen’

Terwijl iedereen net is bijgekomen van de landelijke verkiezingen, zijn de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 al in volle gang. Op een zonnige zaterdagmiddag verzamelden zo’n vijftig GroenLinks leden en sympathisanten, zowel bekende gezichten als nieuwe leden, aan de Waalkade om te brainstormen over het programma van deze verkiezingen.

De middag begon met een rondvaart op de Pannenkoekenboot. Terwijl de deelnemers letterlijk de stad aan zich voorbij zagen trekken, vertelde wethouder Harriët Tiemens over de duurzame stad. Toen waren de deelnemers aan de beurt. Op alle tafels lagen ideeën die de deelnemers zelf voorafgaand aan deze middag hadden aangedragen. Deze ideeën werden besproken en aangevuld in levendige discussies. De meest uiteenlopende voorstellen kwamen aan de orde: zo pleitte iemand voor het behouden of in ieder geval heel lang tijdelijk maken van alle activiteiten en ondernemingen in het HONIG complex, en hield een ander een betoog over het verminderen van etnisch profileren door de politie en handhaving.

Na een mooie rondvaart wordt de Pannenkoekenboot werd de bijeenkomst vervolgd bij de Lindenberg. Hier nam Hans van Oerle, strateeg bij de gemeente Nijmegen, ons mee in de uitdagingen waar de gemeente de komende jaren voor zal komen te staan. Hij benoemde nadrukkelijk die punten die wij als GroenLinksers soms neigen te ‘vergeten’, zoals lokale belastingen en Nijmegen als onderwijsstad. Geïnspireerd door dit verhaal gingen de deelnemers in drie groepen uiteen om verder te brainstormen, gewapend met stiften, pennen en vellen papier. Deze brainstormsessie leidde uiteindelijk tot mooie slagzinnen, concrete voorstellen en aanbevelingen voor de commissie over hoe zij leden en de stad kunnen betrekken bij het proces.

De bijeenkomst werd afgesloten met een gezellige borrel op het terras. De programmacommissie kijkt terug op een geslaagde dag en gaat aan de slag met alle input.