Mes zetten in ‘bordenwoud’

Arnhemse pilot ‘ weghalen bor­den’ voorbeeld voor Nijmegen volgens GroenLinks. / Na zomervakantie gaan raadsleden opnieuw met afdeling Verkeer praten. / Initiatiefvoorstel voor raad in de maak.
(c) Rob Jaspers, De Gelderlander

Het raadslid Pepijn Oomen (GroenLinks) wil dat Nijmegen het voorbeeld van Arnhem volgt en honderden overbodige en onzinnige verkeersborden in deWaalstad weghaalt.

Deze zomer kondigde Arnhem een pilot aan: deze herfst wordt in het centrum van de Gelderse hoofdstad een opschoonactie gehouden. Daarna volgen ‘verwijderacties’ in andere wijken’. Oomen ziet in de Arnhemse actie een prima voorbeeld voor Nijmegen.Eind 2011 deed Oomem samen met D66-raadslid Rob Jetten ook al een oproep fors te snoeien in het ‘woud’ van borden. Hij kondigde toen een initiatiefvoorstel aan. Het overleg met de afdeling Verkeer van de gemeente stokte echter vanwege de problemen met de nieuwe parkeerautomaten. De afdeling had het te druk met die parkeerpalen.Na de zomervakantie gaat Oomen samen met D66 opnieuw in overleg met de afdeling. Hij is ervan overtuigd dat zeker tien procent van de 19.000 verkeersborden in de stad kan verdwijnen. Het onderhoud aan die borden kost Nijmegen jaarlijks 110.000 euro.Arnhem wil vooral af van de vele herhalingsborden. Dan gaat het onder meer om dezelfde borden aan beide zijden van de weg. Ook wil Arnhem de aanduidingen voor parkeerplaatsen vereenvoudigen. Verder wil de gemeente zoveel mogelijk verkeersborden aan één paal combineren. Arnhem gaat de geplande bordenactie in de herfst bespreken met lokale belangenorganisaties. Zo’n actie wil Oomen ook in Nijmegen. Eind april werd in Overasselt op initiatief van een lokale werkgroep na een grondige voorbereiding het mes gezet in vele overbodige verkeerstekens. Uitgangspunt was dat de verkeersveiligheid niet in het geding mocht zijn.