“Wij staan klaar voor vluchtelingenkinderen”

Dinsdag 14 april heeft het College van de gemeente Nijmegen per brief laten weten bereid te zijn opvang te bieden aan alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen. De brief is een reactie op vragen die GroenLinks samen met andere fracties op 11 maart stelde aan het College.

De opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen zal verlopen via NIDOS, de voogdij-instelling voor alleenstaande vluchtelingenkinderen. Nijmegen heeft zich als gemeente aangemeld bij de coalition of the willing; een groep van ruim 30 Nederlandse gemeenten die bij staatssecretaris Broekers-Knol aandringt op actie. Nijmegen wil zelf ook andere gemeenten oproepen en stimuleren om actief te zijn in het opvangen van vluchtelingen(kinderen).

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk en Defence for Children riepen begin maart Nederlandse gemeenten op om ten minste 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen op te vangen uit de overvolle kampen in Griekenland. Omdat er een uitbraak van het corona-virus dreigt in de vluchtelingenkampen luiden artsen inmiddels ook de noodklok.

Jeanine Brummel-Ahlaloum: “GroenLinks is blij dat het College van Nijmegen duidelijk gehoor geeft aan de noodkreet van hulporganisaties en artsen. Vluchtelingenkinderen zitten in de Griekse kampen vast in onmenselijke en onveilige omstandigheden: zonder onderwijs, zonder voedsel, zonder medische zorg, zonder bescherming, ook niet tegen het corona-virus. We hebben gezien hoe snel het corona-virus zich kan verspreiden, zeker op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar zijn en er sprake is van slechte hygiënische omstandigheden, zoals in de Griekse vluchtelingenkampen. Er is nu echt geen tijd meer te verliezen, Nederland moet direct in actie komen en verantwoordelijkheid nemen! Nijmegen heeft laten zien wél haar verantwoordelijkheid te nemen en staat klaar om deze kinderen op te vangen.”