Is GroenLinks Nijmegen vóór of tégen de verkoop van alcohol in avondwinkels in het centrum na 22:00u? Dat hangt af van de situatie.

Op dit moment kunnen er in Nijmegen twee vergunningen worden verleend voor avondwinkels in het centrum, en twee buiten het centrum. In de regels staat dat avondwinkels na 22:00u geen alcohol mogen verkopen, maar buiten het stadscentrum kan hiervoor een ontheffing worden gegeven.

Dat vinden we een vreemde regel. Zowel in het centrum als daarbuiten wonen mensen en teveel extra overlast wil je nergens. De AH TO-GO op het station verkoopt al jaren bier na 22:00u. Dat kan omdat voor het station weer andere regels gelden waar de gemeente niet over gaat. Is dat verschil niet vreemd? Een beetje wel. Zorgt die verkoop voor veel overlast? Dat valt misschien wel mee.

Of er extra overlast ontstaat door een avondwinkel, met of zonder alcoholverkoop, ligt aan veel omstandigheden. Denk aan de omgeving van de winkel, maar ook wat de winkel uitstraalt en hoe de mensen die er werken zorgen voor de leefbaarheid in de wijk.

Dat een winkelier zich aan de wet houdt is niet genoeg, wie dat niet doet mag de zaak sluiten. Dat is vrij eenvoudig.

Maar ook het assortiment van een winkel kan een verschil maken: heb je goedkope energiedrank en blikken budgetbier in de schappen, dan trek je waarschijnlijk andere bezoekers dan wanneer je lekkere wijn en lokaal gebrouwen biertjes verkoopt, om twee uitersten te noemen. Nijmegenaren die bezoek hebben maar eerder dan gepland door de voorraad heen zijn kunnen plezier hebben met een avondwinkel en daar heeft verder niemand last van.

Een betrokken winkelier onderhoudt goed contact met bewoners en ondernemers in de omgeving. Zij/hij kan een extra paar ogen in de wijk zijn en communiceren met handhavers, er soms op letten dat auto’s niet dubbel parkeren, dat mensen geen rommel maken op straat, en hangjongeren en dronken passanten aanspreken op overlast. En vanzelfsprekend worden overlastgevers geweerd uit de winkel.

Samen met D66 dient GroenLinks Nijmegen daarom een motie in om het onderscheid tussen avondwinkels binnen en buiten het centrum op te heffen. Of een plek in combinatie met een winkelier geschikt is om alcohol na 22:00u te verkopen? Dat vinden we niet aan ons. Er zijn mensen bij de wijken betrokken die dat per situatie beter kunnen inschatten dan wij.

Als er een grote kans is dat het moet kunnen, met de juiste inzet van de winkelier, dan moeten pilots mogelijk zijn. Als er tijdens de pilot geen toename is van overlast dan moeten regels ruimte bieden voor meer vrijheden. Om ervoor te zorgen dat de inspanningen van winkeliers niet afnemen na de pilot willen we de extra vrijheden voorwaardelijk maken: overlast mag niet alsnog toenemen.

Dus, om terug te komen op de vraag: zijn we vóór of tégen de verkoop van alcohol na 22:00? We vliegen het vrijzinnig aan: vrij als het kan maar streng als het moet.

 

* foto [CC BY 2.0] door rawdonfox